4 Ağustos 2010 Çarşamba

Kedilere Özel Dergi


Yok yok yanlış anlamayın kediler henüz okumayı çözmedi :) Sadece konusu kedi olan bir dergi. Dün Burki bana sürpriz olsun diye D&R'dan almış. Ben daha önce Pino'nun sitesinde görmüştüm. Kedici dergisi 2 ayda bir yayınlanıyor ve içerisinde kedi bakımı ile ilgili bilgiler, kedi dostlarından gelen hikayeler ve fotoğraflar, kedi sever sanatçılarla röportajlar var ( Bu ayın kedicisi Ajda Pekkan ve sanatçı Deniz Türkali) Deniz Türkali'nin röportajına bayıldım. Benim gibi düşünenlerin olduğunu bilmek bu duyguyu paylaşabilmek çok mutlu etti beni. Teyzem hep şöyle der "Hayvan sevmeyen birinin insan sevdiğine inanmıyorum" Bunu ben de sık sık düşünmeye başladım. Hatta bazen onları insanlardan daha çok seviyorum. Çünkü bir insanın verdiği zararı bir kedi veya bir köpek vermez (ısırık izi bile zamanla geçiyor :) Ne yazıkki bizden farklı olanı kabul edemiyoruz. Deniz Türkali'de Kedici Dergisindeki röportajında şunu söylemiş benim de çok hoşuma gitti paylaşmak istedim:

"Korkuyu anlarım, fobileri empati kurarak anlarım. Ne var korkacak diyemezsin insana. Sen de kendi korkularınla yüzleşmek zorundasın. Zaten insan merkezli bir dünya çok delirten birşey. Dünya bir canlı ve hepimiz bu canlının bir parçasıyız"


O yüzden de dünyayı paylaştığımız her canlıya ve onun yaşama hakkına saygı duymalıyız.

Hayvanların ve tüm savunmasız canlıların zarar görmediği aç kalmadığı mutlu olduğu bir dünya diliyorum :)

Kedici Dergisinin 7. sayısı bayilerde.Tüm kedi severlere tavsiye edilir ;)

9 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Bu hayvan sevgisiyle ilgili farklı düşüncelerim var :)

Mesela bazı hayvanları görünce hemen sevesim , dokunasım geliyor . Kimilerine ise bu kadar sıcak olamıyorum. En nihayetinde hiç bir hayvanı evime mahkum edemeyecek kadar seviyorum onları.

20 cm2'lik alanda dönüp duran bir balık , küçücük bir kafeste yaşayan kuş , tüm gün evin içinde yapayanlız bir köpek.
Hiç hayvan sahibi olmama sebebim budur , belki pek çok hayvan sahibinden daha hayvanseverim aslında.

Bu sadece bir yönü tabi. Yolda sahipsiz hayvanları görüp besleyenler , veterinere götürenler , evlerinin önüne su kabı bırakanlar , hayvan hakları için harekete geçenler , iyi niyetle ve uygun koşullarda hayvan besleyenler var tabi , ki bu saydıklarım da çok güzel hareketler.

Nesobaby dedi ki...

Ben kendi açımdan eve mahkum ettiğimi düşünmüyorum. Çünkü bunlar evcil hayvanlar yani evde yaşayabilen canlılar. Vahşi olsaydı doğada yaşaması gerekirdi ( örneğin kutup ayısı :) Ama sırf süs olsun diye hiç ilgisiz bırakıp hayvanseverim diye geçinenler de var tabiki. Mesela ben Karamel'i dışarda bıraksam o da kendine bir yer sahiplenmek isteyecek. Diğer kedilerle kavga edip sürekli yiyecek peşinde koşacak belki bir ara tarafından ezilecek ya da kavgada gözünü kaybedecek, bilinçsiz çocuklar tarafından şiddet görecek. Kedilerde evi sahiplenmek gibi bir özellik vardır. Zaten sokakta yaşamalarının sebebi de evde bakmak için alınıp sonra sokağa atılan ve bu şekilde üredikçe üreyen hayvanlardır. Yurtdışında sokakta kedi veya köpek görmüyoruz onlar bizden daha hayvansever ve saygı hayvan haklarına. Onlar da ya evde ya barınaktadır hayvanları mahkum ediyor o zaman. Ama bir kuşu kafese sokmak gerçekten acımasızca. Akvaryum balıkları da iyi bakıldığı sürece ve suyun içinde oldukları sürece de herhalde sorun edecek kadar düşünebildiklerini düşünmüyorum. Yinede kedi-köpek gibi bir paylaşım söz konusu olmaz. Benim asıl kızdığım şiddet gösterip ya da belediyeye toplattırıp ölüme terkedilenlere. Bakamayacağı halde eve aldığı hayvana bakmayıp sokağa terkedenlerde.Bir de ıyyy ben hiç köpek sevmem ya da ıyy kedilerden nefret ederim diyenlere. Acaba nefret edecek ne yaşatmış bu hayvanlar onlara onu merak ediyorum.

Nesobaby dedi ki...

Ek bir bilgi,
Kediler bütün gün uyuyor, sokakta da yaşasa da evde de yaşasa, haftasonları gündüzleri yanında da olsan miskin miskin uyuyor. Onların vücut saati bizden farklı işliyor akşamları canlanıyorlar. Akşamları oyunoynayıp top peşinde koşturuyorlar ve bu ufacık ilgi de onları çok mutlu ediyor. Yani insanlardan daha kolay bakması :))) Keşke Burak izin verse ya da daha büyük bir evim olsa da birkaç kedi daha bakabilsem. Bu bağ gerçekten çok farklı yaşamadan anlaması zor.

özgün dedi ki...

Küçükken dedemin bahçesinde kedilere etmediğimi bırakmadım ben :)
annem güvenli olduğunu düşünürdü benim için ama kediler için değil :))
Yavru kedileri ön bacaklarından tutup dönerdim dönerdim sonra kediyi yere bırakınca hooop sarhoş gibi sallanır düşerdi :)
Komşunun tavuğunu kucağıma alıp kardeşinin biberonuyla su içirdiğimi (tavuk boğuluyodu az kalsın), arkadaşımla ölen civcivlere otopsi yapacaz diye civcivi ikiye kestiğimizi falan hiç anlatmayayım :)
Hayvanları çok seviyorum da çocukken az bilinçsizmişim o ayrı..
Kediler benden çok çekmiştir :)

Nesobaby dedi ki...

Kuziiii
Benim bildiğim sen bütün minik civciv ördek ne varsa beslerdin yazlıkta , küçükken bu caniliklerini bilmiyordum :))) civcivi nasıl kestin sen yaaa ayy kabus :/ doktor olacağın o zamandan belliymiş :P neyseki civcivi sen öldürmemişsin eceliyle ölmüştür umarım :)

özgün dedi ki...

Tabi kız ben bütün civcvilerin kedilerin falan annesi sanıyodum kendimi öyle bile bile eziyet etmezdim de sevmekten canını çıkarırdım galiba :)
Benim tavşanım bile sırtüstü kucağımda uyurdu tavşan da kendini başka bişey sanıyordu zaar :)
civciv kendi öldü tabi biz ölüm sebebini araştırıyoduk otopsi hesabı :P

özgün dedi ki...

Tabi kız ben bütün civcvilerin kedilerin falan annesi sanıyodum kendimi öyle bile bile eziyet etmezdim de sevmekten canını çıkarırdım galiba :)
Benim tavşanım bile sırtüstü kucağımda uyurdu tavşan da kendini başka bişey sanıyordu zaar :)
civciv kendi öldü tabi biz ölüm sebebini araştırıyoduk otopsi hesabı :P

penelope dedi ki...

benim kedinin hikayesini biliyorsunuz..alex i ..belkı okumuşsunuzdur.çok yaşlı benim kedicik ..yakında ayrılacak aramızdan.evde paşa gibi kurulur ,köpek gibi kuyruğu olan bi kedidir şahıs ..kont gibidir..öyle rahatına düşkün..komşunun kumrusunu yemişti bi kere..boşnak komşum nazmiye hanım garip üslubuyla " amaann dostuuumm senin canavar yedi benim kumrimi ..mukayet neden olmassın be dostumm..şimdi nası uyuyacak bu bu vicdansız azman ..gözi vardi sürrekli benim kumrimde.rahat uyusun şimdi.." diye söylene söylene kan davası gütmüştü de zavallı alex e koruma tutmuştum..eskortla geziyordu.üç beş çocuğa üç bej kuruş verip alex e bakın cadı nazmiye ellemesin ben yokken diye...
aramızdan ayrıldığında napıcam bilmiyorum...
teşekkür ederiz neso..bilgilendirdin bizi efem..alalım bu dergiden bis..

Nesobaby dedi ki...

Doğada zevk için avlanan 2 canlı varmış
İnsanlar ve Kediler.
Kediler avlarını sahiplerine hediye edermiş , seninki kendine saklamış sanırım :)) Benimkisi yazık sadece sinek avlayabiliyor :) zaten tipi görsen tüyleri kesildi sineksiklet oldu :))) Allah onları başımızdan eksik etmesin ömürleri uzun olsun