5 Şubat 2011 Cumartesi

Kütüğümü Buldum

Yanlış anlasılmasın kütük derken odun gibi insanlara yapılan benzetme anlamında değil, ahşap anlamında da değil, bildiğiniz nüfus cüzdanında yazan aile kütüğüm. Evlendikten sonra değişiyor ve belkide hiç bilmediğiniz bir memleketin bir mahallesi, köyü kütüğünüz oluyor ya ben yerimde merakla bekler miyim? Beklemem, gidip göreyim dedim neresiymiş benim ailemin kütüğü?

Afyon'a Gidiyoruuuuuz !
İstanbul'dan normal hava şartlarında 5 saatte Afyon'a varıyorsunuz. Sağolsun karayolları ekipleri eski ve gidiş dönüşlü bir yol olan Bozüyük-Bilecik yolunu kaymak gibi otoban yapmışlar. Adapazarı'ndan sonra Antalya yoluna girip Eskişehir yakınlarından devam ederek Kütahya üzerinden Afyon'a "Cumhuriyetimizin Kurtulduğu Topraklar" üzerinden Sandıklı'ya varıyoruz.

Neden Buraya Sandıklı İsmi Verilmiş?

Bu konuda 3 ayrı rivayet mevcut:
1- İlçenin coğrafi konumu gereği çevresinin dağlık olup kendisinin çukurda kalması nedeni ile şeklinin sandık şeklini andırması.
2- Hititliler buraya Samuka adını vermişler. Hitit dilinda Sandık anlamına gelirmiş.
3- Selçuklu komutanlarından Emir Sanduk Bey tarafafından 1071 yılında fethedildiği için Sandıklı ismi verilmiş... Daha ayrıntılı Sandıklı tarihi için buradan yararlanabilirsiniz

Gelelim benim Sandıklı'da geçen çok konforlu haftasonuma :)
Neden konforlu? Çünkü sevgili Şükran Yengem her zamanki sıcakkanlı güleryüzlü misafirperverliği ve lezzetli yemekleri ile bizi öyle bir şımarttı ki, kimsenin İstanbul'a dönesi gelmedi.
Gelelim Afyon'da meşhur olan ve haftasonu gittiğinizde size kilo olarak dönecek nimetlere:

Öncelikle şunu belirteyim yengemin kahvaltı sofrasında yok yoktu :)

Bir tek kuş sütü eksikti onu da yan odadaki Paşa'dan sağdık :)
İşte Karamel'i korkutan ilk kuş (papağan)


Kuzen Mehmet'in spesiyali Ballı Muz
Bunu bir yiyen pişman bir de yemeyen :)) Ekmeğin üzerine Afyon'un leziz kaymağını sürüyorsunuz, biraz da ballı muz koyuyorsunuz ohh miss gibi...

Canım memleketim her meyvesi sebzesi ayrı güzel tabii doğal ve dalından olduğunda. Sandıklı'da yediğim her sebze kış mevsiminde olduğumuz halde çok lezzetliydi.



Kuzen Ayşe"nin efsane olarak tanımladığı Pırasalı ya da patatesli katmere ne demeli?
Gel beni ye demiyor mu?


Mercimekli ya da patatesli seçenekleri ile yöresel bir tat olan "Bükme"yi de unutmamak lazım.
Bakınız en üst fotoğraf sağ alt köşeye ;)
Ayrıca Afyon'un diğer unutulmaz tatlarını da iştahınız yeterince açılmışken paylaşmadan geçmeyeyim
Türk kahvaltısının olmazsa olmazı soframızın kralı tadı sucuk



Tatlıların kokoşu Kaymaklı Ekmek Kadayıfı


Afyon'un meşhur lokumu
Tadı kadar renkleri de muhteşem!


Bu kadar yemekten sonra biraz da köyümüzü gezmeye yediklerimizi eritmeye ne dersiniz?
Kış olduğu için biraz kurak duran köyümüz duydumki yazın yeşerip her yerini kiraz ağaçları kaplıyormuş.
Bu da köydeki akrabalarımızdan birisinin evi. Tipik bir köy evi gördüm. Üst kat yaşam alanı alt katı da tontiş inek kardeşlerin ahırı :)

Moooooo !!! (yani : Merhaba !!!)

Soba üstünde kestane keyfi



Bu evin de fotoğrafını çekmeden geçemedim
Bııııııırrrrr biraz soğuk mu ne? Ege bölgesinde olmamıza rağmen burası karasal iklimin etkilerini fazlasıyla bize gösteriyor
( Sandıklı Hatırası)
Ve güzel bir baraj göleti manzarası,
cuup diye içine atlayasınız geliyor değil mi ama tavsiye etmem hava çook soğuk ;)

Bu güzel gezimizi Sandıklı'nın meşhur çamur banyolarında devam ettirdim. Bölge kaplıcalar açısından çok şanslı. Termal tesislerin içerisinde her derde deva olduğu iddia edilen, Frigyalılar zamanından beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan çamur banyoları mevcut. İçine sabahtan kaynar termal sular doldurulan ve çamurla dolu tek kişilik minik havuzlarda maksimum 10 dk yatıyorsunuz ( görüntüsü biraz tabutu andırıyor ama yatınca içiniz ısınıyor). Bu konuyla ilgili fotoğraflarımı sizinle paylaşamayacağım. Ama bikinim gözükmesin diye değil, sizlere çamur kadın gibi görünüp sizi korkutmamak için :) Dilerseniz de bizim gibi büyükşehirlerdeki pahalı SPA merkezlerinden çok daha uyguna masajlar yaptırabiliyorsunuz ki ben yaptırdım hiç masadan kalkasım gelmedi :) Bir de masaj yaparken mis kokulu aromatik yağlar sürüyor ohhh yeme de yanında yat. Bu arada niyeyse aklıma masaj esnasında Recep İvedik'in masaj sahnesi geldi ve o mistik ortamı gülerek bozmamak için kendimi zor tuttum :)

Termal tesisleri için tavsiye: Sandıklı Park Otel

Dileyen yine bu bölgedeki içerisinde termal banyoların olduğu apartları kiralayabilirler.

İşte böyleeeee...

Ben o haftasonu çok şımardım o yüzden sizi de biraz şımartayım istedim ;) Arasıra kendinizi sıcak sulara atıp yeni yerler keşfetmenizde fayda var diyorum.

İyi şımarmalar !!!

10 yorum:

özgün dedi ki...

ayy neso çok güzelmiş sanki gittiğin heryeri sen güzelleştiriyosun :)
van deseler amaan derim afyonda ne olur ki derim ama sen başka anlatıyosun be kuzen

özgün dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
pyn dedi ki...

canım ağzına sağlık,sizin haftasonu bizim 15 günlük kaplıca tatilimizi,ballı kaymaklı anlatmıssın.az bile olmuş anlatılanlar.orda yaşamak lazım aslında güzellikleri.bende çok teknolojik olmamakla beraber,SANDIKLI BELEDİYESİ HÜDAİ KAPLICALARINI tavsiye ediyorum.her keseye uygun kafa dinleme ve sağlığa kavuşma yeri.ayrıca misafirperverlikleri için ŞÜKRAN ARIK,İSMAİL ARIK,MEHMET ARIK ,TÜM ARIK ailesine teşekkür ediyorum.
güzel yazmıssın seni de kutluyorum.

özlem dedi ki...

hamile insana bu yapılır mı?? biz de okuyoruz heralde senin blogunu! böyle yemek, tatlı fotoları filan ı-ıh olmuyor neso olmuyooooooorrr :)

Nesobaby dedi ki...

Kuzenn evet bazı yerleri insan kendi bakışıyla güzelleştiriyor, bir de memleketin heryeri ayrı güzel, daha nereleri anlatasım var da vakit bulamıyorum :)

Babacım ben de teşekkür ederim bu vesile ilen tekrar . Yengem, amcam, kuzenler hepsi çok ilgilendiler. Ama en başta da Şükran yengem ;) o kadar marifetliki 2 dakikada herşeyi organize ediyor süper yemekler yapıyor, sohbeti şenşakrak :) daha ne isteriz bir evsahibesinden. Amcam çok şanslı valla :))

Tunti valla hamile olduğunu bilsem yazmazdım dermişim :)) ama napayım bizim ülkede bir yere gidipte yemeğini metetmemek mümkün mü? Sen aşeriyorum de hemen getirtsinler sana Afyon'dan bu yiyecekleri ;)

Adsız dedi ki...

Evet tatlım Özgün haklı sen güzelliğe 1.250 gr da güzellik katıyorsun..babanın dediği gibi 15 günlük şahane kaplıca tatilinin final de güzel olaydı..yeme de yanında yat olacaktı..şimdi bile hala bacağım ağrıyor.DUDUUUUUU..ne yaptın bacağıma?onun da suçu yok masajı biz abarttık..

Nesobaby dedi ki...

evet teyzemle annem de tesadüfen kaplıca tedavisi için ordalardı ve sıcak su çok hoşlarına gitti. Yanlış masaj yöntemlerine dikkat. Teyzemin dizi çok kötü oldu sabah akşam masaj çamur banyosu ve termal banyo biraz fazla abarttınız hakkaten :)))

Meyra dedi ki...

sevgili nesobaby ne iyi etmişsin şımartmakla kendini daha 1 ay önce aynı otelden yumuşacık çıkmıştım:)) şımarmak ne demek mayışık mayışık evime döndüğümde o mistik spa ortamını özlemiştim bile:)ama çamur banyosuna giremedim mezar gibi gelmişti içimi bunalttı benim:)

Nesobaby dedi ki...

Ahh ahhh şu an bu stresli iş ortamında o masaj yatağına ışınlanmak için neler vermezdim Meyraaa :))
ne iyi ettin de geldin , yine beklerim ;)

Zeynep Özmen Ünlü dedi ki...

o leziz kahvaltı sofrasına bayıldım. pırasalı katmer dışında herşeye varım. afyon manzalarıda cok guzel..